Gå til hovedindhold

Nat4 - Matematik A, Fysik A, Kemi B

Elever i det gyldne tårn i tivoli

I matematik kommer du til at arbejde med teoretiske beregninger og modeller, der beskriver problemstillinger fra fysik, kemi og andre fag. På den måde får du en praktisk, teoretisk og naturvidenskabelig baggrund for at kunne indgå i diskussioner om fremtidens problemstillinger om mangearteder emner som f.eks. kunstig intelligens eller klima.

I fysik arbejder vi med alt fra atomets opbygning til universets fortid og fremtid, f.eks. inden for rumfart og kernefysik. Desuden får du forklaringer på dagligdags fænomener som regnbuer og solformørkelser. 

I faget kemi kommer du til at arbejde med, hvordan stoffer i din hverdag er opbygget, og hvordan de kan omdannes ved kemiske reaktioner. Det vil give dig en forståelse for og indsigt i lægemiddelindustrien og sætte dig i stand til at forstå og deltage i debatten om globale, miljømæssige udfordringer.

I denne studieretning vil du få yderligere samspil mellem fysik og matematik, f.eks. når vi arbejder med beskrivelse af bevægelse i pariserhjul, loop og andre forlystelser. I fysik A arbejder du i højere grad med skriftlig opgaveløsning. Du vil også komme til at lave meget eksperimentelt arbejde, hvilket giver en god variation i undervisningen.

Vi tager ud af huset, arbejder med eksperimenter og hører om aktuel forskning. Vi besøger Københavns Universitet, DTU og Tivoli. Studieturen i 2. g går typisk til Firenze og i 3. g til CERN og verdens største partikelaccelerator.

Studieretningen kvalificerer dig til flest mulige videregående uddannelser.

Du kommer bl.a. til at arbejde med:

– Big Bang, sorte huller og mørkt stof
– Radioaktivitet og kernekraft, f.eks. om Tjernobyl-ulykken
– De fysiske aspekter af løsninger på klimaproblemet og grønne energiløsninger
– Konkret anvendelse af matematik, bl.a. vektorer, sandsynlighedsregning og differentialligninger

Studieretningens fag

I skemaet herunder kan du se, hvilke fag du skal have på hvilket niveau i løbet af uddannelses tre år.

Skema der viser fag for NV4